Intimnost ni samo spolnost

Če želite izboljšati in poglobiti odnos s partnerjem, potem ne smete pozabiti na intimnost. Vendar intimnost ni samo spolnost, kot večina meni. Intimnost je veliko več kot to. Za grajenje globoke intimnosti med partnerjema je potrebno zadovoljiti določene dejavnike. Pa poglejmo, kako lahko izboljšata vajino intimnost.

Prvi in zelo pomemben dejavnik pri intimnosti je popolna iskrenost. Popolna iskrenost s seboj, s svojimi čustvi in občutki in nenazadnje s partnerjem. Kaj pravzaprav pomeni biti popolnoma iskren? Gre za to, da si priznate čustva in občutke, ki jih izkušate v določenem trenutku. To niso le “pozitivna”, temveč tudi “negativna” čustva in občutki. Če se ves čas trudite biti samo pozitivni in ugajati, niste iskreni ne s partnerjem, še najmanj pa s seboj. V strahu, da bi izgubili partnerja, ljudje skušajo prikriti dele sebe, za katere menijo, da niso v redu, kot npr. strah, žalost … A potlačena in neizražena čustva slej ko prej priplavajo na površje. In ponavadi izbruhnejo ob najmanj primernem času, kar lahko resno ogrozi odnos.

Zato si dovolite občutiti vse … ne samo ljubezen in radost, tudi jezo, žalost in bolečino. Vse to so občutki, ki vam nekaj sporočajo. Morda se čutite spregledane, neljubljene … Notranji otrok je ranjen in kliče po pozornosti. Ko se soočite sami s seboj in s svojimi čustvi, boste spoznali dele sebe, ki ste jih zavračali in ki hrepenijo po vaši ljubezni in pozornosti. Ko tem delom sebe namenite vso ljubezen in pozornost, izboljšate ne samo odnos s seboj, temveč tudi s partnerjem. Takrat spoznate, da je vsak med nami ranjen. Vsak se bori s svojimi izzivi. In ko razumete sebe, boste lažje razumeli partnerja. In prav tako se vam bo partner lahko še bolj odprl, ker bo uvidel, da ga ne obsojate.

Drugi pomemben dejavnik v intimnosti je ranljivost. Marsikdo smatra, da je ranljivost šibkost, vendar je to daleč od resnice. V ranljivosti je moč. Ko si dovolite biti iskreni in ranljivi s seboj in drugimi, ste vzeli nazaj svojo moč. Odprli ste svoje srce in dušo in to delili z nekom, ki vam je blizu. Pokazali ste svojo globino in razkrili najbolj ranljivi del sebe partnerju.

Seveda, da bi se lahko popolnoma odprli partnerju, pa je med partnerjema potrebno zgraditi medsebojno zaupanje. Najlažje ga ustvarite, ko drug drugega sprejmete s popolnim dopuščanjem, brez obsojanja. Zavedajte se, da ima vsak posameznik svoje vzorce in izkušnje, ki jih prinese s seboj. In skozi odnos se zagotovo pokažejo različna mnenja in prepričanja. Če obsojate drug drugega in skušate drug drugega spremeniti, boste dosegli le upor in nezaupanje v odnosu. Namesto tega raje ustvarite prostor brez obsojanja. Prostor, kjer prisluhneta drug drugemu in se sprejmeta kljub različnim prepričanjem. Ko to dosežete, ste povabilo za partnerja, da se vam še bolj odpre in vam zaupa tudi sam.

Seveda pa vse to ni dovolj, če tega ne znate jasno in ljubeče skomunicirati. Komunikacija je v odnosu zelo pomembna in od nje je odvisno ali se bo odnos poglobil ali ne. Izrazite svojo iskrenost in ranljivost na ljubeč način. Izrazite svoja čustva in občutke, tudi ko gre za manj prijetne teme. Vendar ne obsojajte partnerja za to, kar vi doživljate. Partner vam je morda le sprožil nek vzorec, ki še potrebuje vašo pozornost in zdravljenje. Povejte, kako se ob tem počutite, izrazite to bolečino a ne krivite partnerja zanjo.

Drug drugemu sta le ogledalo, ki si pomagata ozavestiti rane, ki še niso ozdravljene. In ko se tega zavesta, lahko vsak izziv v odnosu uporabita za rast in nadgradnjo. Zato prisluhnita drug drugemu, bodita prisotna v trenutku pogovora drug z drugim.

Najlepše darilo, ki ga lahko drug drugemu podarita in da poglobita intimnost, je biti pri prisoten s partnerjem. Pomeni, da slišite drug drugega in partnerju namenite vso vašo pozornost. Da partner vidi in spozna, da ste tukaj zanj in mu stojite ob strani. Da ima nekoga, komur se lahko v celoti odpre in zaupa. Čustvena intimnost bo posledično poglobila tudi vajino spolno intimnost, kjer bo vajina združitev dobila popolnoma nov, globlji pomen.

Pridružite se debati ...

Ljubezen, duhovnost in prava oseba
Ali moramo biti zelo “duhovni”, da pritegnemo pravega partnerja?
Koristi seksa
Koristi seksa
Ste se pripravljeni razgaliti?
Ste se pripravljeni razgaliti?
Intimnost in spolnost
Intimnost ni samo spolnost
TANTRA - SPOLNOST ZA DUŠO - Somananda Moses Maimon
TANTRA – SPOLNOST ZA DUŠO – Somananda Moses Maimon
(NE)SREČNI KONCI - Ana Čertanec
(NE)SREČNI KONCI – dr. Ana Čertanec
KAKO TE IMETI RAD? - Eva Erpič
KAKO TE IMETI RAD? – Eva Erpič
ORGAZMIČNA DIETA - Marrena Lindberg
ORGAZMIČNA DIETA – Marrena Lindberg
Večni ogenj ljubezni
Večni ogenj strasti
Moška znamenja in seks
Moška znamenja in seks
50 odtenkov sive
50 odtenkov sive še malo drugače …
Kockasta jajca
Kockasta jajca
Koliko se smejita?
Koliko se (pre)smejita?

Pin It on Pinterest